PRAŽSKÝ BASEBALLOVÝ TÝDEN

V minulém roce čeští baseballisté pobláznili svými výkony na World Baseball Classic celé Česko a vše vyvrcholilo rekordním mistrovstvím Evropy, které do ochozů stadionů nalákalo obrovské množství diváků. Letos sice podobný mezinárodní vrchol chybí, ale blížící se Pražský baseballový týden je velkým lákadlem pro všechny milovníky tohoto sportu.

Důvod je jasný. Japonska a Tchaj-wan. První a pátá země světového žebříčku letos vysílá své výběry na druhý nejstarší mezinárodní turnaj v Evropě, který hostí právě hlavní město. Ten ve své bohaté historii ještě nikdy nenabídl podobnou kvalitu, jako tomu je letos. Oba výběry pak v hlavní skupině doplní Německo a samozřejmě domácí reprezentace.

Vedení českého národního týmu využívá situace, že letos v kalendáři chybí vrcholový turnaj typu Mistrovství Evropy, případně World Baseball Classic. Do nominace tak pozvalo hned 10 nováčků, kteří budou sbírat zkušenosti a připravovat se na další roky.

„Stále probíhá generační výměna a kdy jindy dát mladým talentovaným hráčům, kteří výborně reprezentovali v juniorech nebo v U23 než tento rok. Přestože přijedou skvělé týmy ze zahraničí, tak u Japonska a Tchaj-wanu přijedou mladíci z univerzit. To neznamená, že jsou to slabí hráči. Jsou to budoucí hvězdy profesionální NPB a CPBL. Ale můžeme se aspoň trochu věkově srovnat s nejlepšími na světě v dané věkové kategorii," říká před turnajem manažer reprezentace Pavel Chadim.

Češi rozehrají turnaj v sobotu 6. července večerním soubojem na Eagles Parku proti Tchaj-wanu. O den později pak nastoupí proti Německu a v pondělí večer pak vyzvou Japonsko. To bude mít ve svém středu například nadhazovače Yuto Nakamuru, jenž se v březnu v utkání proti evropskému výběru podílel na vůbec první Perfect Game v historii japonské reprezentace. Zápasy o umístnění jsou naplánované na úterý 9. července, kdy program Pražského baseballového týdne končí. Paralelně s hlavní skupinou se bude hrát druhá skupina turnaje v areálu Tempo Praha, kde bude největším lákadlem slovenská reprezentace. Spolu s ní se tam představí také týmy Litvy, Maďarska, Rakouska a Řecka.

„Chceme, aby se to líbilo i divákům, kteří si na začátku léta udělají čas. Sport je show a bez diváků nemá význam. Zvlášť turnaj, který není Mistrovstvím Evropy nebo světa potřebuje, aby žil dál a byl o něj divácký zájem. Věříme, že se fanouškům náš baseball bude líbit. Uděláme pro to všechno," láká fanoušky do ochozů lodivod národního týmu.

Vedení asociace by rádo zúročilo své zkušenosti z loňského Mistrovství Evropy a fanouškům nabídne vysoký standard. „Je to jednodušší v tom, že se hraje v jednom městě a ve dvou areálech. Devět týmu je ale docela hodně. Těšíme se na obě skupiny. Zvlášť na tu na Eagles Parku. Organizačně jsme připraveni a věříme, že vyjde počasí. Jsem přesvědčen, že do areálu přijde hodně lidí," potvrzuje připravenost organizátorů předseda České baseballové asociace Petr Ditrich.

Vstupenky na Pražský baseballový týden jsou stále v prodeji v síti Ticketportál. Pro více informací o turnaji navštivte webové stránky - https://www.praguebaseballweek.eu.

Národní tým letos čeká ještě turné po Asii, když odehraje přípravné zápasy s A-týmy Japonska a Tchaj-wanu jen několik dní před turnajem Premier 12, který je největší mezinárodní akcí pořádanou Světovou baseballovou a softbalovou asociací WBSC.